90 min
4
Średni

Sposób przygotowania

Obieramy dynię, czyścimy ją z pestek, a następnie kroimy na nieregularne kawałki.
Pociętą dynię układamy na blachę do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinach, posypujemyświeżym rozmarynem i doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy oliwą.
Wstawiamy blachę do piekarnika ustawionego na 160-180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
Czerwoną fasolę (wcześniej namoczoną i ugotowaną lub z puszki) dodajemy do upieczonej dyni i dwukrotnie ją mielimy.
Dodajemy jaja.
Zalewamy foremkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-50 minut. 
Konfitura – cebula, oliwa, cynamon, chilli, dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy sok z jednej pomarańczy.
Dodajemy daktyle, figi oraz cukier, a następnie sok z pomarańczy i ocet winny.
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy wodę (nawet 200 ml).
Skrapiamy całość cytryną, dekorujemy rukwią wodną i dodajemy masło.
Serwujemy.
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy