Bajgle

 12 sztuk, czas przygotowania 75 minut

Składniki:

800g mąki pszennej typu 500
50g cukru
10 g soli
30g świeżych drożdży (lub około 9 g suszonych)
1 jajko (rozmieszane z wodą)
5g sody oczyszczonej
500 ml ciepłej wody
10g słonecznik łuskany
10g siemienia lnianego, opcjonalnie maku
10g oliwa truflowa/oliwa z oliwek/ oliwa bazyliowa 

Sposób przygotowania

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem aż staną się płynne i łączymy z ciepłą wodą, do wody dodajemy oliwę i całość łączymy z mąką. Ciasto zagniatamy w mikserze planetarnym ok 10 min. lub ręcznie, zajmie to wtedy około 20-25 minut do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.  Następnie ciasto wyjmujemy na blat i zawijamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-8 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie całe ciasto dzielimy na 12 równych kawałków. Jeśli chcemy mieć pewność, że bajgle będą tej samej wielkości używamy wagi i odważamy każdy kawałek ciasta po około 100g. Z każdego odważonego wałka formujemy kulki, zawijając ciasto do środka. Gotowe kulki przykrywamy mokrą ściereczką i czekamy kilka minut. Następnie w środku każdej kulki ciasta robimy otwór przyciskając kciukiem, okrągłym ruchem formujemy odpowiedni kształt i wielkość otworu.

W między czasie zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sodę oczyszczoną aby bajgle urosły szybciej.

Bajgle gotujemy przez 30 sekund, następnie obracamy na drugą stronę i znowu gotujemy 30 sekund pod przykryciem. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.

Osuszone bajgle wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z wodą i posypujemy siemieniem lnu, pestkami dyni lub makiem.

Bajgle pieczemy z funkcją termoobiegu w temperaturze 200C przez 25 minut. 

Następnie studzimy na kratce i serwujemy.