Chcesz się dowiedzieć jak upiec całego kurczaka aby był aromatyczny, soczysty i by miał chrupiącą skórkę?
Zacznij od rozmotylkowania kurczaka. Używając nożyczek tniemy wzdłuż kręgosłupa po obu jego stronach, wyrzucamy wycięty kręgosłup. Następnie podcinamy delikatnie kość piersiową aby móc ładnie rozchylić kurczaka i rozłożyć go piersią do góry na blaszce do pieczenia pokrytej folią aluminiową.
Posypujemy odrobiną świeżego tymianku, rozmarynu a całość posypujemy grubą warstwą soli. W ten sposób zamarynowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Teraz przygotujemy marynatę. W misce połącz masło, smalec, drobno posiekany rozmaryn i tymianek. Wymieszaj razem, rozcierając tłuszcz o ścianki naczynia.
Po wyjęciu kurczaka z lodówki obmywamy go zimną wodą, pozbywając się tymianku, rozmarynu oraz soli. Przygotowujemy kurczaka do zamarynowania oddzielając palcami skórę od mięsa, tworząc jakby kieszeń między mięsem a skórą, gdzie następnie wcieramy przygotowany wcześniej tłuszcz z mieszankę przypraw. Pozostały tłuszcz wcieramy również na skórę kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka układamy na blaszce, możemy go lekko oprószyć pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 C. przez ok 40 min.
Gramolata: siekamy wcześniej umytą natkę pietruszki, przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany czosnek, ścieramy skórkę cytryny, dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko łączymy w jednolitą masę.
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i odstaw na co najmniej 10 minut. Pokrój w piersi, uda i skrzydła, a na wierzch nałóż gremolatę.