Rozgrzewa w chłodne dni i smakuje jak marzenie - zupa z dyni to świetny wybór dla wielbicieli zdrowych i szybkich rozwiązań.

90 min
4
Łatwy

Sposób przygotowania

Obraną dynię, kroimy w kostkę i mieszamy z czosnkiem, rozmarynem, solą, pieprzem.
Dodajemy około 40 ml oleju i wkładamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 40 minut..
Robimy mieszankę z cebuli, marchwi, selera naciowego (jednej łodygi będziemy potrzebować do dressingu), pora oraz czosnku.Dolewamy ok. 10 ml oleju i 250 ml wody. Dusimy w garnku na średnim ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy upieczoną dynię i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec szykujemy dressing: siekamy drobno selera naciowego, chilli i kolendrę, dodajemy oliwę.
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy