Zupa krem z dyni

4 porcje / czas przygotowania 90 minut

Składniki:

 

2-3 kg dyni
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
40 ml oleju rzepakowego
1 por
50 g masła
10 g rozmarynu
sól, pieprz, chilli 

 

Sposób przygotowania

Obraną dynię, kroimy w kostkę i mieszamy z rozmarynem, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy około 40 ml oleju i wkładamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 40 minut.

W tym czasie obierz i pokrój w plasterki marchewkę, cebulę, pora, czosnek oraz seler naciowy. Podsmażaj na maśle około 10 minut na małej mocy palnika. Dodaj ok. 250 ml wody. Warzywa dusimy w garnku na średnim ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy upieczoną dynię i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Serwujemy z pestkami dyni i odrobiną kwaśniej śmietany.