Syrop z czosnku

 czas przygotowania 20 minut

Składniki:

50 g czosnku
2 szt. anyżu całego
100 g cytryny
1 g tymianku świeżego
50 g miodu lipowego
2 szt. Cynamonu kora
50 g derenia mrożonego
Słoik o pojemności 500 ml

 

Sposób przygotowania

Obrany czosnek kroimy oraz wyparzoną cytrynę kroimy w plastry.

W przygotowany, wcześniej słoiku układamy pierwszą warstwę pokrojonego czosnku, dokładamy kilka plasterków cytryny.
Całość zalewamy miodem i dodajemy aromatyczny tymianek, anyż oraz korę cynamonu.

Dokładamy kolejną warstwę czosnku, cytrynę, miód, tymianek, cynamon, anyż i dociskamy, dodajemy ostatnią warstwę z pozostałych składników, zalewamy miodem a na wierzch dodajemy dereń, miód i tymianek.

Tak przygotowany słoik odstawiamy na 2 dni, po tym czasie syrop można przyjmować na kaszel lub używać jako dresing do sałatek. Syrop przechowujemy w lodówce.