Syrop z cebuli

 czas przygotowania 20 minut

Składniki:

200 g białej cebuli
6 goździków
20 g imbiru świeżego
50 g miodu gryczanego
50 g malin mrożonych
200 g pomarańczy

Sposób przygotowania

Obraną cebulę kroimy w półksiężyce, imbir obieramy i kroimy w plastry. Następnie umytą i sparzoną pomarańczę kroimy w plastry. 

W słoiku układamy na przemian cebulę, pomarańczę, miód gryczany i dociskamy, następnie dodajemy goździki, układamy kolejną warstwę i zalewamy miodem.
Następnie na samą górę wkładamy maliny i zalewamy miodem. W razie potrzeby uzupełniamy słoik przegotowaną wodą.
Gotowy strop odstawiamy na 2 dni, po tym czasie możemy go spożywać na wzmocnienie lub używać jako winegret do sałatek.

Syrop przechowujemy w lodówce.