Shake śniadaniowy

 czas przygotowania 20 minut

Składniki:

30 g kasza jaglana
1 banan (około 120g bez skórki)
Jogurt naturalny
10 g orzechów nerkowca (sprażone na patelni)
50 g mięty
10 g wiórków z kokosa (sprażone na patelni)
1 kiwi 50 g
100 g ryżu

 

Sposób przygotowania

Ryż moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Po 24h przecedzamy przez sitko, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie 100 g namoczonego ryżu, blendujemy z 1l wody. Przelewamy przez sitko o małych oczkach. Powstały po odsączeniu ryżu napój ryżowy mrozimy.

W tym czasie przygotujemy kaszę jaglaną. Suchą kaszę w pierwszej kolejności przelewamy wrzątkiem, następnie płuczemy w zimnej wodzie, ten zabieg powoduje, że kasza podczas gotowania nie stanie się gorzka. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować. Następnie do kaszy dodajemy uprażone wcześniej wiórki kokosa oraz banana, blendujemy. W razie potrzeby dodajemy nieco wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

W kolejnym kroku dodajemy zamrożony wcześniej napój ryżowy, pokruszony na kawałki, blendujemy całość. Na koniec łyżkę jogurtu naturalnego łączymy z posiekaną miętą, zblendowanym shakiem, do całości dodajemy pokrojonym drobno kiwi.

Gotowy shake przelewamy do słoiczka lub innego naczynia, posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.