Karp w warzywach

6 porcji / czas przygotowania 60 minut

Składniki:

 

2,5 kg karpia (1-2 sztuki)
1 cytryna
4 ząbki czosnku
250 g korzenia pietruszki
250 g marchwi
250 g selera
2 czerwone cebule
50 ml oliwy z oliwek
100 ml białego wina
250 ml bulionu rybnego
po 6 gałązek szałwii, rozmarynu, tymianku
sól, pieprz, cukier

 

 

Sposób przygotowania

Rybę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy. Grzbiet karpia nacinamy ukośnie w równych odstępach. Solimy zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Rybę nadziewamy półplasterkami cytryny, czosnkiem i dodajemy trochę ziół. Posypujemy pieprzem na zewnątrz. W nacięcia wkładamy pozostałe półplasterki cytryny, posypujemy szałwią. Całą rybę skrapiamy oliwą z oliwek.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki z wyjątkiem cebuli, którą kroimy w cienkie piórka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą cukru i umieszczamy w brytfannie. Dodajemy pozostałe zioła, polewamy białym winem i bulionem rybnym.

Przygotowanego karpia układamy na warzywach. Brytfannę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy około 45 minut. Kiedy płetwa grzbietowa łatwo odchodzi od szkieletu karpia, możemy być pewni, że ryba jest gotowa.

Rybę serwujemy w całości, na warzywach.