Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

180 min
4
Łatwy

Sposób przygotowania

Wlej śmietankę do garnka.
Przygotuj laski wanilii, a następnie dodaj je do śmietanki.
Doprowadź do wrzenia i delikatnie gotuj 5 minut.
W innym naczyniu dokładnie utrzyj żółtka jajek oraz biały cukier.
Dodaj krem do żółtek i połącz całość w jednolitą masę.
Po wcześniejszym przelaniu przez sito, rozłóż masę do foremek.
Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, a następnie piecz w kąpieli wodnej od 50 do 60 minut.
Przed podaniem posyp brązowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika gastronomicznego.
Dodaj owoce i gotowe!
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy