Creme brulee

4 porcji / czas przygotowania 180 minut

Składniki:

5 żółtek 
50 g białego cukru
500 ml słodkiej śmietanki
50 g cukru brązowego
2 laski wanilii
owoce sezonowe (np. truskawki, jeżyny lub porzeczki)

Sposób przygotowania

Wlej śmietankę do garnka. Laskę wanilii rozcinamy, zeskrobujemy miąższ wszystko dodajemy do śmietanki i gotujemy 5 minut aby śmietana przeszła aromatem wanilii.


W innym naczyniu dokładnie utrzyj żółtka z białym cukrem. Dodaj do żółtek, przygotowaną wcześniej śmietankę, cienkim strumyczkiem, cały czas miksując i połącz całość w jednolitą masę. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować. Po wcześniejszym przelaniu przez sito, rozłóż masę do żaroodpornych foremek.
Przed upieczeniemposyp niewielką ilością cukru, piecz w temperaturze 120 stopni C. około 50 minut. Po upieczeniu krem powinien być ścięty. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Cukier można skarmelizować w piekarniku używając funkcji grilla, jednak deser musi się znajdować blisko grzałki aby uzyskać odpowiedni efekt.


Przed podaniem udekoruj owocami i gotowe!