Burger wołowy z pieczonymi mini marchewkami  

1 porcja / czas przygotowania 30 minut

Składniki:

1 ogórek 
1 pomidor   
1 bułka do burgerów
200 g mięsa mielonego wołowego  
2 listki sałaty
100 g mini marchewki 
pieprz i sól
olej rzepakowy
10 g majonezu, ketchupu, musztardy 

Sposób przygotowania

Mięso wołowe doprawiamy solą i pieprzem wg własnych preferencji a następnie formujemy burgera. Skrapiamy olejem rzepakowym i grillujemy gotowy kotlet ok. 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni układamy przeciętą na pól bułkę i lekko podgrzewamy.

W międzyczasie umyte warzywa kroimy na plasterki. Mieszamy majonez, ketchup oraz musztardę na gładki sos.

Mini marchewki kroimy w słupki a następnie na osobnej patelni podsmażamy. Gotowe frytki z mini marchewek oraz świeże warzywa i sos układamy na bułce wedle uznania.

Do smaku możemy dodać również gałązkę rozmarynu i czosnek, które delikatnie podkreślą smak potrawy.