Placki twarogowe (małdrzyki, syrniki)

Składniki:

800 g twarogu Fine Life (półtłusty lub tłusty)

80-100 g mąki typ 550

1 łyżka masła (roztopionego wcześniej)

3 jajka z chowu ekologicznego Fine Life

Woda gazowana
Bekon Fine Life

Łosoś Fine Life 

Mrożone truskawki Fine Life do udekorowania

Krem czekoladowy Fine Life do udekorowania


sól, pieprz, kolendra, listek mięty, łyżka śmietany


Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, mąkę i wodę gazowaną. Całość zmiksować.
Dodać roztopione masło, raz jeszcze porządnie zmiksować, żeby napowietrzyć ciasto. 
Wstawić na poł godziny do lodówki. 

Masa powinna być gęsta na tyle, by placki nie rozpływały się na blasze, w razie potrzeby dodać maki. 
Ciasto uformować łyżką w okrągłe placki, układać na wyłożoną papierem i posmarowaną masłem blachę, piec 40 min w 180 stopniach. 
W połowie czasu ostrożnie przewrócić.

Dekoracja wersja keto:
Boczek podsmażyć na suchej patelni, awokado obrać i pokroić w plastry, skropić sokiem z limonki. Placki ułożyć na talerzu, przełożyć boczkiem i plastrami awokado. Skropić  sokiem z limonki, udekorować kolendrą, doprawić solą i pieprzem.

 

Dekoracja włoska:
Plastry łososia skropić sokiem z cytryny, ogórka obrać i pokroić w plastry.

Placki przełożyć plastrami łososia i ogórka. Obok ułożyć plastry pomidora. Całość polać pesto, skropić sokiem z cytryny i udekorować świeżą bazylią.

 

Dekoracja dla najmłodszych:
Truskawki rozmrozić. Placki posmarować kremem czekoladowym, udekorować truskawkami, kleksem śmietany i listkami melisy.