Aloo Gobi

4 porcje / czas przygotowania 70 minut

Składniki:

4 ziemniaki
1 kalafior
3 ząbki czosnku
1 opakowanie mrożonego groszku Fine Life
Imbir, kawałek o długości ok 3 cm
1/2 papryczki chili
3 łyżki oleju
2 łyżeczki żółtego curry
4 łyżki przyprawy Garam Masala
sól

SOS:
200 ml mleczka kokosowego
3 pomidory
1 cebula
1/4 szklanki nerkowców (namoczyć dzień wcześniej)
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki miodu Fine Life
2 łyżki przyprawy Garam Masala
sól pieprz, Kolendra zielona, Lemona

Sposób przygotowania

Ziemniaki pokroić na kawałki, kalafiora podzielić na różyczki.
 
Do naczynia żaroodpornego wlać olej. Dodać wyciśnięty czosnek, starty imbir, pokrojoną drobno papryczkę chili, miód oraz przyprawę Garam Masala i żółte curry. Chwilę przesmażyć, następnie dodać ziemniaki i kalafiora, porządnie wymieszać.

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać 30-40 min, aż ziemniaki będą miękkie. Po 10 minutach dodać groszek (można też użyć groszku mrożonego i dodać go na początku). 

SOS:

Na patelnię wlać oliwę, dodać imbir, czosnek, miód, skrojone w kostkę cebulę, chili oraz przyprawy: Garam Masala i żółte curry, podsmażyć. Z namoczonych dzień wcześniej orzechów nerkowca odlać nadmiar wody, orzechy zmiksować i dodać do sosu. Dodać koncentrat, mleko kokosowe oraz pomidory w puszce. Przyprawić solą i pieprzem.

Sos powinien dusić się ok. 15 minut. 

Podanie: na talerz wlać sos, na wierzchu ułożyć zapieczone warzywa, posypać skruszonymi orzechami nerkowca i liśćmi kolendry, można skropić cytryną. Kolejnego dnia można podgrzewać danie po uprzednim wymieszaniu warzyw z sosem :)