Wielkanocna szynka w cieście z sosem chrzanowym 

Składniki:

ok. 2,5 kg szynki wieprzowej

250 g smalcu

Marynata do szynki:

1,5 l zagotowanej z solą i pieprzem

3-4 rozgniecione ząbki czosnku

kilka ziaren ziela angielskiego

liście laurowe

łyżka octu z jabłek

2 łyżki soli

 

Ciasto do szynki:

40 g drożdży świeżych

1 łyżeczka miodu

300 ml pszenicznego jasnego piwa

200 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej

2 jajka

2 łyżki oleju

sól

Sos chrzanowy:

50 g masła

1 cebula

1 łyżeczka majeranku lub tymianku suszonego

1 łyżeczka pieprzu czarnego

200 ml śmietanki 30%

200 g świeżego chrzanu

sól i pieprz 

Sposób przygotowania

W garnku zagotować wodę, dodać składniki marynaty. Garnek zdjąć z ognia i umieścić w marynacie szynkę na ok. 3-5 dni.

Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć mocno ze wszystkich stron na smalcu i ostudzić.
Drożdże wymieszać z łyżeczką miodu i piwem, które powinno mieć temperaturę pokojową. Dodać po 1-2 łyżki mąki pszennej, wymieszać.

Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie do zaczynu dodać 1 jajko i resztę mąki pszennej, mąkę żytnią oraz olej i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, po czym owinąć zamarynowaną wcześniej i podsmażoną szynkę. Ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 2 godziny.
Chrzan zetrzeć na tarce. W rondelku umieścić masło, skrojoną w kostkę cebulę, chrzan, śmietankę, sól i pieprz, majeranek (lub tymianek), wymieszać. Zredukować, gotując na małym ogniu.

Gotową szynkę podawać wraz z sosem chrzanowym.