W garnku zagotować wodę, dodać składniki marynaty. Garnek zdjąć z ognia i umieścić w marynacie szynkę na ok. 3-5 dni.
Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć mocno ze wszystkich stron na smalcu i ostudzić.
Drożdże wymieszać z łyżeczką miodu i piwem, które powinno mieć temperaturę pokojową. Dodać po 1-2 łyżki mąki pszennej, wymieszać.
Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie do zaczynu dodać 1 jajko i resztę mąki pszennej, mąkę żytnią oraz olej i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, po czym owinąć zamarynowaną wcześniej i podsmażoną szynkę. Ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 2 godziny.
Chrzan zetrzeć na tarce. W rondelku umieścić masło, skrojoną w kostkę cebulę, chrzan, śmietankę, sól i pieprz, majeranek (lub tymianek), wymieszać. Zredukować, gotując na małym ogniu.
Gotową szynkę podawać wraz z sosem chrzanowym.