Dzień przed przygotowaniem tortu namoczyć białą fasolę i gotować ok. 30-40 minut.
Fasolę zmiksować w blenderze, w trakcie miksowania dolewać wodę gazowaną do uzyskania puszystej masy. Żółtka oddzielić od białek (4 szt.), białka odstawić, żółtka wrzucić do misy miksera. Dodać przesiany cukier puder (30 g), ubić i dodać do masy fasolowej.
Migdały umieścić w woreczku strunowym i potłuc młotkiem. Do masy dodać potłuczone migdały, posiekaną laskę wanilii, kaszę manną i proszek do pieczenia.
W mikserze ubić białka jajek, połączyć z masą fasolową.
Blachę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Do blachy wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach 45-60 minut, w zależności od grubości ciasta.
Cukier puder (200 g) przesiać do miski, dodać dwa białka jajek, ubić. W trakcie dodawać sok z cytryny. Odstawić do lodówki.
Biszkopt ostudzić, przekroić w poprzek na pół. Na dolną część wyłożyć dżemy, przykryć górną częścią biszkoptu. Tort oblać lukrem, ozdobić owocami i listkami świeżej melisy lub werbeny.