Świąteczne wyzwanie: ryb szykowanie - śledzie

Składniki:

opakowanie śledzi à la matjas

1 duża cebula czosnkowa

2 limonki (można użyć cytryny)

2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach

pęczek kolendry

pęczek pietruszki

opakowanie żurawiny suszonej

słoik marynowanych kurek

120 ml oliwy z oliwek lub oleju


Sposób przygotowania

Ziarna pieprzu sparzyć wrzątkiem, suszoną żurawinę namoczyć.
Cebulę pokroić częściowo w kostkę, częściowo w piórka, przełożyć do naczynia do marynowania. Limonki wymasować, z jednej zetrzeć skórkę, drugą limonkę wycisnąć. Sok i skórkę dodać do naczynia z cebulą. Dodać pokrojone śledzie, żurawinę i czerwony pieprz, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz pokrojone kurki. Dolać oliwy i wymieszać.

Marynować 24 godziny w lodówce.

 
Produkty z przepisu