CIASTO:
Do miski wrzucić drożdże oraz cukier, wymieszać ręką i chwilę odczekać. Dolać ok. 100 ml ciepłego
mleka, wyrobić i odczekać aż mieszanka się lekko spieni. Dodać garść mąki, wymieszać i odstawić do
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do zaczynu. Dodać również 2 jajka, mleko, wodę i sól. Ciasto wyrobić ręką lub
robotem. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w
ciepłym miejscu.
SOS MIĘSNY:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, smażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę mięso, dodać sól i
pieprz, a po chwili słodką paprykę, pieprz ziołowy i majeranek.
Pieczarki pokroić na spore kawałki. Dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem około
godziny, często mieszając i w razie konieczności podlewając wodą.
W trakcie smażenia dodać cynamon oraz koncentrat pomidorowy.
PAROWAŃCE:
Piekarnik rozgrzać do 50 stopni.
W miseczce wymieszać cukier i cynamon. Śliwki przekroić na pół.
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego bułeczki. Połowę parowańców nadziać pokrojonymi w kostkę
śliwkami (pozostawić 2 garście do sosu), obtoczonymi cukrem i cynamonem. Drugą połowę
uformować bez nadzienia. Wszystkie parowańce ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do
piekarnika do podrośnięcia.
Przygotować garnek z gotującą się wodą, ułożyć na nim posmarowane tłuszczem sitko (można też
użyć garnka do parowania). Parowańce przełożyć na sitko partiami, przykryć, parować pod
przykryciem około 10-15 minut.
***
W trakcie parowania na patelnię wsypać pozostały cukier i cynamon, podsmażyć delikatnie, dodać
śliwki i podlać miodem pitnym.
PODANIE:
Parowańce naciąć w poprzek w pół lub całkowicie, napełnić sosami (parowańce „puste” sosem
mięsnym, parowańce ze śliwkami sosem śliwkowym).
Nadmiar ciasta, jak również gotowych parowańców można zamrozić, a potem odgrzać na parze.