Parowańce na osłodę i wytrwanie 

Składniki:

PAROWAŃCE:

50 g drożdży świeżych 
1 łyżeczka cukru
1 kg mąki pszennej Fine Life
2 jaja Fine Life
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
0,5 łyżeczki soli

 

NADZIENIE NA SŁODKO:
1 kg śliwek
pół szklanki cukru
opakowanie cynamonu Fine Life
pół szklanki miodu pitnego (opcjonalnie)

 

SOS MIĘSNY:
50 g masła Fine Life
2 ząbki czosnku Fine Life
1 cebula
400 g łopatki wieprzowej
sól i pieprz
pieczarki 400 g
½ opakowania słodkiej papryki Fine Life
½ opakowania pieprzu ziołowego Fine Life
½ opakowania majeranku Fine Life
łyżka cynamonu Fine Life
5 łyżek koncentratu pomidorowego Fine Life
woda do podlewania sosu

Sposób przygotowania

CIASTO:

Do miski wrzucić drożdże oraz cukier, wymieszać ręką i chwilę odczekać. Dolać ok. 100 ml ciepłego 
mleka, wyrobić i odczekać aż mieszanka się lekko spieni. Dodać garść mąki, wymieszać i odstawić do 
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do zaczynu. Dodać również 2 jajka, mleko, wodę i sól. Ciasto wyrobić ręką lub 
robotem. Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w 
ciepłym miejscu.

SOS MIĘSNY:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, smażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę mięso, dodać sól i 
pieprz, a po chwili słodką paprykę, pieprz ziołowy i majeranek.
Pieczarki pokroić na spore kawałki. Dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 
godziny, często mieszając i w razie konieczności podlewając wodą.
W trakcie smażenia dodać cynamon oraz koncentrat pomidorowy.

PAROWAŃCE:
Piekarnik rozgrzać do 50 stopni.
W miseczce wymieszać cukier i cynamon. Śliwki przekroić na pół. 
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego bułeczki. Połowę parowańców nadziać pokrojonymi w kostkę 
śliwkami (pozostawić 2 garście do sosu), obtoczonymi cukrem i cynamonem. Drugą połowę 
uformować bez nadzienia. Wszystkie parowańce ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do 
piekarnika do podrośnięcia.
Przygotować garnek z gotującą się wodą, ułożyć na nim posmarowane tłuszczem sitko (można też 
użyć garnka do parowania). Parowańce przełożyć na sitko partiami, przykryć, parować pod 
przykryciem około 10-15 minut.
*** 
W trakcie parowania na patelnię wsypać pozostały cukier i cynamon, podsmażyć delikatnie, dodać 
śliwki i podlać miodem pitnym. 

PODANIE:
Parowańce naciąć w poprzek w pół lub całkowicie, napełnić sosami (parowańce „puste” sosem 
mięsnym, parowańce ze śliwkami sosem śliwkowym). 
Nadmiar ciasta, jak również gotowych parowańców można zamrozić, a potem odgrzać na parze.