Sałatkowe trio

Sałatka z boczniakami/a la cezar/z owocami i krakersami

Składniki 



Sałatka z boczniakami
1 opakowanie boczniaków Fine Life

1/3 opakowania roszponki Fine Life

1/3 opakowania rukoli Fine Life

1/3 opakowania mix młodych liści Fine Life

1/3 opakowania szpinaku Fine Life

100 g kaszy bulgur

kawałek świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

pół limonki

2 łyżki oleju

ostra papryka

pieprz

sól



Sałatka a la cezar

pierś z kurczaka

1/3 opakowania roszponki Fine Life

1/3 opakowania rukoli Fine Life

1/3 opakowania mix młodych liści Fine Life

1/3 opakowania szpinaku Fine Life

jogurt typu greckiego Fine Life

tuńczyk w wodzie z puszki (lub anchois lub kapary)

kawałek bagietki

2 łyżki oleju

100 g parmezanu w płatkach lub startego

zioła prowansalskie

sól i pieprz


Sałatka z owocami i krakersami

łyżka miodu Fine Life

pół cytryny

100 g krakersów

garść winogron

garść truskawek

garść borówek

cynamon


Sposób przygotowania

Sałatka z boczniakami

Pokrojone w paski boczniaki usmażyć na oleju.

W dużej misce wymieszać: roszponkę, rukolę oraz mix młodych liści.

W osobnym naczyniu wymieszać starty imbir, wyciśnięty czosnek, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz.

Dodać boczniaki i ugotowaną kaszę bulgur. Przyprawić ostrą papryką.

Dressing wymieszać z sałatką. Całość posypać liśćmi szpinaku.


Sałatka a la cezar 

Piersi z kurczaka usmażyć w całości na patelni grillowej.

W dużej misce wymieszać: roszponkę, rukolę oraz mix młodych liści.

W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, odcedzonego tuńczyka, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Bagietkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z tłuszczem po usmażonej wcześniej piersi z kurczaka.
Do sałatki dodać usmażoną bagietkę, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i parmezan oraz pieprz.

Dressing wymieszać z sałatką. Całość posypać liśćmi szpinaku.

 

Sałatka z owocami i krakersami

W dużej misce wymieszać: roszponkę, rukolę oraz mix młodych liści.

Dodać pokruszone krakersy i owoce oraz cynamon.

W osobnym naczyniu wymieszać miód i sok z cytryny.

Dressing wymieszać z sałatką. Całość posypać liśćmi szpinaku.