Kulebele, czyli rolada i kluski w jednym

Składniki:

Kulebele:


0,7 kg wołowiny
0,5 kg boczku wędzonego Fine Life
kilka łyżek mąki pszennej Fine Life
0,5 kg kiełbasy śląskiej Fine Life
0,5 kg cebuli
300 g ogórków kiszonych
3 jajka Fine Life
200 g musztardy Fine Life
Sól i pieprz
1 kg ziemniaków typu B
200 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki luksusowej

 

Modra kapusta i sos:

1 kg kapusty czerwonej
Sok z połowy cytryny
2-3 liście laurowe Fine Life
3-4 ziarna ziela angielskiego Fine Life
50 g masła Fine Life
200 g boczku wędzonego Fine Life
1 połówka jabłka
2 szt. cebuli
20 ml octu jabłkowego Fine Life
sól i pieprz ziarnisty świeżo mielony Fine Life
majeranek Fine Life

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej:

Wołowinę i boczek piec razem w temperaturze 140 stopni przez 7 hwołowinę oprószyć mąką i po wystygnięciu poszarpać na drobne kawałki. Sos z pieczenia zachować.

Kulebele:

Cebulę, ogórki kiszone, upieczony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do miski z poszarpaną wołowiną. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem, zagnieść najlepiej ręką, w trakcie dodać jajko. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub utłuc. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną (odrobinę zostawić do zagęszczenia sosu), mąkę zwykłą (100 g) i jajka, zagnieść. Odstawić na pół godziny.

Stolnicę wysypać mąką, z ciasta uformować płaskie placuszki, na środku układać farsz i uformować kulki z dziurką na środku
(jak w kluskach śląskich). Kluski gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia
, po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 3 minuty.

 

Modra kapusta i sos:

Wodę w garnku zakwasić sokiem z połowy cytryny. Kapustę poszatkować drobno. Do wody dodać zmielone liście laurowe i ziele angielskie, a następnie kapustę, gotować pod przykryciem 30-40 minut. Do garnka wrzucić masło i wlać sos po pieczeniu wołowiny
i boczku, zredukować na małym ogniu. 
Zagęścić mąką ziemniaczaną.

Boczek pokroić na małe kawałki, wrzucić do dużego garnka i smażyć do powstania skwarków. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, przesmażyć aż będą miękkie i dodać odcedzoną kapustę. Doprawić octem jabłkowym, solą i pieprzem, gotować ok. 10-15 min,
co chwilę mieszając.