Wszystkie suche składniki połączyć w dużej misce (mąkę przesiać dwukrotnie), dodać dżem, masło orzechowe, połowę startego imbiru, 250 ml mleka, olej oraz jajka. Składniki zmiksować, ciasto powinno odpocząć, najlepiej ok. 30 min.
W formie do ciasta umieścić łyżkę masła, wstawić na chwilę do piekarnika. Kiedy masło roztopi się rozsmarować je pędzelkiem. Następnie blachę wysypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
Ciasto przelać do blachy, wstawić do piekarnika, piec przez 50-60 min w temperaturze 180 stopni.
Placek wystudzić, przekroić w poprzek nitką dentystyczną, skropić obie warstwy sokiem z cytryny.
Chałwę pokruszyć, dodać sok wyciśnięty z półtorej cytryny, wstawić do mikrofalówki na średnia moc, na minutę.
Budyń przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
Posmarować dolną część placka przygotowanym budyniem, na budyniu ułożyć maliny, przykryć górną częścią placka, następnie całość polać roztopioną chałwą oraz roztopioną czekoladą, udekorować
malinami i wiórkami kokosowymi.