Jesienny Wszechplacek

Składniki:

500 g mąki typ 450

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 Łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżka mielonego cynamonu

200 g erytrolu lub cukru

4 łyżki kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka startego świeżego imbiru

750 ml mleka 3,2% (do ciasta i do budyniu)

250 ml oleju rzepakowego

2 jajka

1 łyżka masła do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

sok z połowy cytryny

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

2 garście świeżych malin

200 g chałwy do rozpuszczenia na polewę

tabliczka czekolady mlecznej na polewę

wiórki kokosowe do dekoracji


Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki połączyć w dużej misce (mąkę przesiać dwukrotnie), dodać dżem, masło orzechowe, połowę startego imbiru, 250 ml mleka, olej oraz jajka. Składniki zmiksować, ciasto powinno odpocząć, najlepiej ok. 30 min.

W formie do ciasta umieścić łyżkę masła, wstawić na chwilę do piekarnika. Kiedy masło roztopi się rozsmarować je pędzelkiem. Następnie blachę wysypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.

 

Ciasto przelać do blachy, wstawić do piekarnika, piec przez 50-60 min w temperaturze 180 stopni.

Placek wystudzić, przekroić w poprzek nitką dentystyczną, skropić obie warstwy sokiem z cytryny.

Chałwę pokruszyć, dodać sok wyciśnięty z półtorej cytryny, wstawić do mikrofalówki na średnia moc, na minutę.

Budyń przygotować wedle przepisu na opakowaniu.

Posmarować dolną część placka przygotowanym budyniem, na budyniu ułożyć maliny, przykryć górną częścią placka, następnie całość polać roztopioną chałwą oraz roztopioną czekoladą, udekorować

malinami i wiórkami kokosowymi.