FUCZKI:
Do miski wsypać mąkę, dodać wodę gazowaną, mleko, jajko i sodę oraz oliwę, następnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.
Do ciasta dodać odciśniętą kapustę kiszoną oraz sól, pieprz i cząber do smaku, wymieszać.
Na blasze do pieczenia rozłożyć zmoczony i ugnieciony papier do pieczenia. Na papier wyłożyć i uformować dużą łyżką ciasto. Piec w temperaturze 180-220 stopni ok. 35 minut, sprawdzając czy się rumienią, na ostatnie pół godziny zwiększyć temperaturę do 240 stopni.
SOS GRZYBOWY:
Grzyby namoczyć, najlepiej przez noc. Namoczone grzyby posiekać (nie wylewać wody!). Na niewielkiej patelni rozpuścić łyżkę masła i skarmelizować na niej 1 cebulę wraz z łyżeczką miodu. Drugą cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć na osobną, większą patelnię. Czosnek posiekać, dodać do cebuli, całość zeszklić. Dodać skarmelizowaną wcześniej cebulkę. Dodać liść laurowy, odrobinę miodu, wymieszać. Następnie podlać odrobiną wody z odcedzonych grzybów oraz dolać 150 ml wody. Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podgrzewać na średnim ogniu, odparowując powoli. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Fuczek przekroić na pół i uzupełnić sosem.
GZIK:
Pietruszkę, szczypiorek, natkę pietruszki i liście czosnku niedźwiedziego posiekać. W misce umieścić twaróg i śmietanę. Dodać sól, pieprz i odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Zagnieść gzik tłuczkiem do ziemniaków. Fuczek przekroić na pół i przełożyć gzikiem.
FUCZKI DLA DRWALA:
Plastry mortadeli obsmażyć na patelni z odrobiną dowolnego tłuszczu. Fuczek przekroić, posmarować musztardą, przełożyć plastrami obsmażonej mortadeli i plastrami sera koziego.