Bieszczadzki rarytas - fuczki w trzech odsłonach 

Składniki:


 Placki:
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
- 200 g mąki pszennej Fine Life
- 100 ml wody mocno gazowanej
- 100 ml mleka
- 1 jajko Fine Life
- łyżeczka sody 
- 2 łyżki oliwy 
- sól i pieprz do smaku 
- cząber

Sos grzybowy:

- 120 g suszonych grzybów Fine Life (borowiki, prawdziwki, podgrzybki lub maślaki)
- 200 ml wody
- 3 łyżki masła Fine Life
- 2 małe cebule
-2 łyżeczki miodu Fine Life
- 2 ząbki czosnku Fine Life
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- 200 g śmietany 18% Fine Life
- garść liści czosnku niedźwiedziego

Gzik: 
- 250 g twarogu Fine Life
- 200 g śmietany 18% Fine Life
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- garść liści czosnku niedźwiedziego

Fuczki dla drwala:
- 1 gruby plaster mortadeli 
- 2 plastry koziego sera Fine Life
- 1 łyżka musztardy Fine Life

Sposób przygotowania

FUCZKI:
Do miski wsypać mąkę, dodać wodę gazowaną, mleko, jajko i sodę oraz oliwę, następnie wymieszać. Odstawić na pół godziny.  
Do ciasta dodać odciśniętą kapustę kiszoną oraz sól, pieprz i cząber do smaku, wymieszać. 
Na blasze do pieczenia rozłożyć zmoczony i ugnieciony papier do pieczenia. Na papier wyłożyć i uformować dużą łyżką ciasto. Piec w temperaturze 180-220 stopni ok. 35 minut, sprawdzając czy się rumienią, na ostatnie pół godziny zwiększyć temperaturę do 240 stopni.
SOS GRZYBOWY:
Grzyby namoczyć, najlepiej przez noc. Namoczone grzyby posiekać (nie wylewać wody!). Na niewielkiej patelni rozpuścić łyżkę masła i skarmelizować na niej 1 cebulę wraz z łyżeczką miodu. Drugą cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć na osobną, większą patelnię. Czosnek posiekać, dodać do cebuli, całość zeszklić. Dodać skarmelizowaną wcześniej cebulkę. Dodać liść laurowy, odrobinę miodu, wymieszać. Następnie podlać odrobiną wody z odcedzonych grzybów oraz dolać 150 ml wody.  Dodać sos sojowy, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podgrzewać na średnim ogniu, odparowując powoli. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Fuczek przekroić na pół i uzupełnić sosem.
GZIK:
Pietruszkę, szczypiorek, natkę pietruszki i liście czosnku niedźwiedziego posiekać. W misce umieścić twaróg i śmietanę. Dodać sól, pieprz i odrobinę soku z wyciśniętej cytryny. Zagnieść gzik tłuczkiem do ziemniaków. Fuczek przekroić na pół i przełożyć gzikiem.
FUCZKI DLA DRWALA:
Plastry mortadeli obsmażyć na patelni z odrobiną dowolnego tłuszczu. Fuczek przekroić, posmarować musztardą, przełożyć plastrami obsmażonej mortadeli i plastrami sera koziego.