Włoska transformacja, czyli drugie życie makaronu

Składniki 

1 opakowanie ugotowanego wcześniej makaronu (ok. 300-400 g suchego makaronu)

0,75 szklanki wody lub białego wina

3 łyżki oliwy z oliwek

2-3 jajka

200 g sera feta

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1 opakowanie oregano

1 opakowanie gałki muszkatołowej

1 opakowanie mrożonych brokułów

Słoik płatów pieczonej papryki

Duża garść parmezanu w płatkach

Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Do miski wlać wodę, oliwę i wbić jajka. Dodać pokruszoną kostkę fety i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chili, opakowanie oregano, opakowanie gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Do miski z sosem dodać ugotowane i zmiksowane  wcześniej brokuły.

Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać sos, wymieszać dokładnie. Na wierzchu makaronu ułożyć plastry papryki marynowanej, posypać płatkami parmezanu i udekorować różyczkami brokuła. Doprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.