Dzień przed przygotowaniem potrawy mak zmielić w młynku do kawy,
zalać częścią wrzącego mleka. Grzyby również zalać wrzącym mlekiem. Oba
składniki odstawić do nasączenia na noc.
Polędwicę z dorsza ułożyć w naczyniu, polać olejem, sokiem z
cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w powstałej marynacie i
odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Grzyby posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mak, starty parmezan
(zostawić garść do posypania potrawy), jajko i 2 łyżki kruszonych migdałów.
Przyprawić solą i pieprzem.
Do brytfanki wlać olej, ułożyć rybę i przykryć ją masą
makowo-grzybową. Wierzch posypać parmezanem, kruszonymi migdałami i szczyptą
maku. Piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.