Świąteczne wyzwanie: ryb szykowanie - dorsz

Składniki:

500 g polędwicy z dorsza

7 łyżek oleju

1 cytryna

100g mielonego maku

500 g mleka

100 g suszonych borowików

2 ząbki czosnku

100 g sera typu parmezan

1 jajko

3 łyżki migdałów

Sól i pieprz


Sposób przygotowania

Dzień przed przygotowaniem potrawy mak zmielić w młynku do kawy, zalać częścią wrzącego mleka. Grzyby również zalać wrzącym mlekiem. Oba składniki odstawić do nasączenia na noc.

Polędwicę z dorsza ułożyć w naczyniu, polać olejem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Grzyby posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mak, starty parmezan (zostawić garść do posypania potrawy), jajko i 2 łyżki kruszonych migdałów. Przyprawić solą i pieprzem.

Do brytfanki wlać olej, ułożyć rybę i przykryć ją masą makowo-grzybową. Wierzch posypać parmezanem, kruszonymi migdałami i szczyptą maku. Piec przez 45-60 minut w temperaturze 180 stopni.