Prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć zmoczonym wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Roszponkę i szpinak zmiksować z pół szklanki gazowanej wody.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie cienką strużką wlać olej, a potem zmiksowany szpinak z roszponką. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do blachy i piec około 60-75 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzone ciasto podzielić na dwa blaty, grubszy i cieńszy (ten z góry). Cieńszy blat ciasta pokruszyć do miski.
Galaretki malinowe rozpuścić dokładnie we wrzątku, następnie dodać do niej mrożone owoce (jeżeli używamy świeżyć owoców należy odczekać, aż galaretka ostygnie). Wymieszać i odstawić do stężęnia. Kiedy galaretka z z owocami stężeje do konsystencji gęstego żelu, wyłożyć ją równomiernie na cieście. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Schłodzoną śmietankę ubić na krem razem z pastą waniliową, cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na schłodzonej galaretce. Na kremie waniliowym rozsypać okruchy zielonego ciasta. Udekorować ciasto owocami i listkami mięty.