Deser Świętokrzyski - Ciasto "Mech z Chałup" 

Składniki:

Ciasto:

300 g szpinaku świeżego Fine Life

300 g roszponki Fine Life
pół szklanki gazowanej wody

4 jajka Fine Life rozmiar L (temperatura pokojowa)

250 g cukru 

1 cukier waniliowy

200 ml oleju 

300 g mąki pszennej do ciast typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Galaretka z owocami: 

2 galaretki malinowe lub truskawkowe 

900 ml wrzątku 

600 g drobnych czerwonych owoców (mogą być mrożone) 

Krem waniliowy:

500 ml schłodzonej śmietanki 36% 

1 łyżeczka pasty waniliowej 

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan-fix'u

Owoce i listki mięty do dekoracji


Sposób przygotowania

Prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć zmoczonym wcześniej  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. 

Roszponkę i szpinak zmiksować z pół szklanki gazowanej wody.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie cienką strużką wlać olej, a potem zmiksowany  szpinak z roszponką.  Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do blachy i piec około 60-75 minut (do suchego patyczka). 

Po upieczeniu wystudzone ciasto podzielić na dwa blaty, grubszy i cieńszy (ten z góry). Cieńszy blat ciasta pokruszyć do miski. 

Galaretki malinowe rozpuścić dokładnie we wrzątku, następnie dodać do niej mrożone owoce (jeżeli używamy świeżyć owoców należy odczekać, aż galaretka ostygnie). Wymieszać i odstawić do stężęnia.  Kiedy galaretka z z owocami stężeje do konsystencji gęstego żelu, wyłożyć ją równomiernie na cieście. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Schłodzoną śmietankę ubić na krem razem z pastą waniliową, cukrem pudrem i śmietan-fixem.  Gotowy krem wyłożyć równomiernie na schłodzonej galaretce. Na kremie waniliowym rozsypać okruchy zielonego ciasta. Udekorować ciasto owocami i listkami mięty.