BABKA:
Cebulę pokroić drobno, ziemniaki zetrzeć i wymieszać razem z cebulą. Utartą masę ziemniaczano-cebulową pozostawić na kilka minut, aż na powierzchni pojawi się płyn. Należy zebrać go łyżką lub odlać, można też odcisnąć masę ziemniaczaną w lnianej szmatce. Wszystko to trzeba robić z wyczuciem, by masa z kolei nie była zbyt sucha.
Boczek pokroić w dość drobną kostkę i podsmażyć na patelni do częściowego wytopienia się tłuszczu.
Do odsączonej masy dodać mąkę, jaja, mleko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Usmażony boczek dodać do masy ziemniaczanej i znów wymieszać.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Na powierzchni babki kładziemy plastry boczku i całość wkładamy do piekarnika (180 stopni) 90 - 120 minut.
UWAGA: czas pieczenia zależy przed wszystkim od grubości babki: im grubsza, tym dłużej trzymamy ją w piekarniku. Jeżeli zatem dysponujemy np. dość wysoką, głęboką formą, wówczas czas pieczenia będzie dłuższy, niż w przypadku płaskiej blachy o tej samej pojemności. Dobrze jest po mniej więcej godzinie sprawdzić babkę, nakłuwając ją patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy i czysty - babka jest gotowa.
SOS:
Miętę, bazylię i koperek umyć i wysuszyć, posiekać, przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony czosnek oraz sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, wymieszać.
Babkę wyjąć z piekarnika, posypać parmezanem. Przed podaniem można kawałek babki podsmażyć.
Podawać z sosem.