Babka Kakor 

Składniki:

3 duże cebule
2 kg ziemniaków
masło Fine Life do wysmarowania formy
bułka tarta Fine Life do posypania formy
400 g surowego lub wędzonego boczku Fine Life
100 g boczku w plastrach Fine Life
2 jajka Fine Life
300 g mąki Fine Life
½ szklanki mleka
sól i pieprz
opakowanie majeranku Fine Life

pęczek świeżej mięty
pęczek świeżego koperku 
pęczek świeżej bazylii
główka czosnku Fine Life
połowa cytryny
słoik koncentratu pomidorowego Fine Life
śmietana Fine Life
parmezan

Sposób przygotowania

BABKA:
Cebulę pokroić drobno, ziemniaki zetrzeć  i wymieszać razem z cebulą. Utartą masę ziemniaczano-cebulową pozostawić na kilka minut, aż na powierzchni pojawi się płyn. Należy zebrać go łyżką lub odlać, można też odcisnąć masę ziemniaczaną w lnianej szmatce. Wszystko to trzeba robić z wyczuciem, by masa z kolei nie była zbyt sucha.
Boczek pokroić w dość drobną kostkę i podsmażyć na patelni do częściowego wytopienia się tłuszczu.
Do odsączonej masy dodać mąkę, jaja, mleko, majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Usmażony boczek dodać do masy ziemniaczanej i znów wymieszać. 
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Na powierzchni babki kładziemy plastry boczku i całość wkładamy do piekarnika (180 stopni) 90 - 120 minut. 

UWAGA:
 czas pieczenia zależy przed wszystkim od grubości babki: im grubsza, tym dłużej trzymamy ją w piekarniku. Jeżeli zatem dysponujemy np. dość wysoką, głęboką formą, wówczas czas pieczenia będzie dłuższy, niż w przypadku płaskiej blachy o tej samej pojemności. Dobrze jest po mniej więcej godzinie sprawdzić babkę, nakłuwając ją patyczkiem. Jeżeli patyczek jest suchy i czysty - babka jest gotowa. 

 

SOS:
Miętę, bazylię i koperek umyć i wysuszyć, posiekać, przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony czosnek oraz sok z wyciśniętej cytryny, wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, wymieszać.
Babkę wyjąć z piekarnika, posypać parmezanem. Przed podaniem można kawałek babki podsmażyć. 
Podawać z sosem.