Naleśniki z mozzarellą i pieczarkami

4-5 porcji / czas przygotowania 30 minut

Składniki:


CIASTO NA NALEŚNIKI
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 szklanka mleka 3,2%
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oleju

NADZIENIE
500 g pieczarek
250-300 g sera mozzarella 
1 cebula
sól
pieprz
3 łyżki oleju
szczypta suszonego majeranku

Sposób przygotowania

W misce łączymy jajka z wodą oraz mlekiem, stopniowo dodajemy mąkę, olej i sól. Mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Ciasto odstawiamy na kilka minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czyste pieczarki w plasterki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odrobinę majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Farsz przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy ser mozzarella podzielony na kawałki i delikatnie mieszamy.

Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia. Naleśniki składamy na tzw. kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni.

Podajemy ciepłe.