Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

6 porcji /czas przygotowania 60 min

Składniki:


500 g makaronu penne lub fussili
3 puszki tuńczyka (każda po 180 g)
350-400 g pomidorów z puszki
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
200 g śmietany, min. 18% tłuszczu
2 ząbki czosnku
200 g sera Goudy (starty)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
200 g wody 
50 g koncentratu pomidorowego
1-2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
2 kostki bulionu warzywnego 


Sposób przygotowania

W misce łączymy wodę z rozdrobnionym bulionem warzywnym, drobno pokrojonymi pomidorami z puszki, śmietaną 18% oraz śmietaną 30%, dodajemy sól, pieprz, zioła oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

 

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania podany na opakowaniu, skracamy o połowę. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę, a ser gouda ścieramy na tarce z grubymi oczkami, odkładamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.

 

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy kawałki tuńczyka, następnie ugotowany makaron, polewamy przygotowanym uprzednio sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy plastry cebuli, posypujemy rozdrobnionym czosnkiem oraz startym serem gouda.

 

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.