Syrop z czosnku

 czas przygotowania 20 minut

Składniki:

50 g czosnku

2 szt. anyżu całego

100 g cytryny

1 g tymianku świeżego

50 g miodu lipowego

2 szt. Cynamonu kora

50 g derenia mrożonego

Słoik o pojemności 500 ml

Sposób przygotowania

Obrany czosnek kroimy oraz wyparzoną cytrynę kroimy w plastry.

W przygotowany, wcześniej słoiku układamy pierwszą warstwę pokrojonego czosnku, dokładamy kilka plasterków cytryny.
Całość zalewamy miodem i dodajemy aromatyczny tymianek, anyż oraz korę cynamonu.

Dokładamy kolejną warstwę czosnku, cytrynę, miód, tymianek, cynamon, anyż i dociskamy, dodajemy ostatnią warstwę z pozostałych składników, zalewamy miodem a na wierzch dodajemy dereń, miód i tymianek.


Tak przygotowany słoik odstawiamy na 2 dni, po tym czasie syrop można przyjmować na kaszel lub używać jako dresing do sałatek. Syrop przechowujemy w lodówce.