Mintaj w cieście

czas przygotowania 45 minut

Składniki:

2 szt. fileta z mintaja

1 jajko 

2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml wody mineralnej

5 g pieprzu i soli

1 łyżka słonecznika łuskanego
Mix świeżych sałat

1 cebula

1 łyżka oliwy



Sposób przygotowania

Rybę odmrażamy, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy na minimum 1 godzinę. 

Do miski wbij jajko, wlej szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtaj i dosyp mąki tyle, aby wyszło dosyć gęste ciasto. Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do smaku dodaj ulubione przyprawy, my proponujemy przyprawę curry.

Następnie kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Słonecznik prażymy na suchej patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w półplastry i mieszamy z sałatami.

Gotowe danie podajemy z sałatami skropionymi oliwą i posypanymi pestkami słonecznika.