Krewetki z czosnkiem

2 porcji / czas przygotowania 20 minut

Składniki:

300 g dużych krewetek rozmrożonych lub świeżych
5 ząbków czosnku - około 25 g
3 łyżki masła - do 40 g
2 łyżki ulubionej oliwy - 20 ml
50 ml białego wytrawnego wina
1/4 świeżej papryczki chili
garść natki pietruszki
po szczypcie soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania

Rozmrożone krewetki oczyść usuwając ciemne jelito, przepłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelnię wylej dwie łyżki oliwy oraz wyłóż trzy łyżki masła. Na nagrzany tłuszcz wyłóż pokrojony w plasterki lub posiekany czosnek. Po około 30 sekundach dodaj również kilka plasterków świeżo krojonej papryczki chili i smaż całość jeszcze około 30 sekund. 

Smaż je po minucie z każdej strony, a następnie dodaj około 50 ml wytrawnego, białego wina. Zamieszaj całość i smaż jeszcze przez około 30 sekund. 

Na koniec dodaj małą szczyptę soli i pieprzu oraz sporą garść świeżo siekanej natki pietruszki. Całość zamieszaj i wyłącz. Krewetki smażone podawaj jeszcze gorące.

Najlepiej smakują z bagietką lub innym świeżym pieczywem!