Do garnka wlać wodę najlepiej do wysokości ok. 5 cm, dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę octu (opcjonalnie). Zagotować, pozostawić na średnim ogniu a następnie zamieszać łyżką robiąc wir wodny.
Jajko wbić do małej miseczki, następnie z miseczki wlać do wody w powstały wir. Gotować ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte a żółtko pozostanie płynne.
Wyjąć na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.
Pieczywo lekko opiec w tosterze, po przestudzeniu posmarować masłem, grubą warstwą śmietankowego serka, ułożyć rukolę oraz cząstki łososia wędzonego, skropić cytryną.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i skropić oliwą, położyć na grzankach, doprawić solą i pieprzem.
Na wierzchu grzanek ułożyć jajka w koszulkach, posypać płatkami chili.
W wersji dla mięsożerców łososia proponujemy zastąpić plastrami usmażonego bekonu.
Smacznego!