Tost z łososiem

 2 sztuki, czas przygotowania 15 minut

Składniki:


2 jajka

2 kromki lekkiego pieczywa, np. tostowego lub ciabatty

masło do posmarowania

Serek śmietankowy / śniadaniowy

mała garść rukoli lub roszponki

50 g łososia wędzonego / wersja dla mięsożerców z bekonem

1 łyżeczka soku z cytryny

1 awokado

1 łyżeczka oliwy

sól, pieprz


Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę najlepiej do wysokości ok. 5 cm, dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę octu (opcjonalnie). Zagotować, pozostawić na średnim ogniu a następnie zamieszać łyżką robiąc wir wodny.

Jajko wbić do małej miseczki, następnie z miseczki wlać do wody w powstały wir. Gotować ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte a żółtko pozostanie płynne.

Wyjąć na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.

 

Pieczywo lekko opiec w tosterze, po przestudzeniu posmarować masłem, grubą warstwą śmietankowego serka, ułożyć rukolę oraz cząstki łososia wędzonego, skropić cytryną.

Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki. Pokroić na plasterki i skropić oliwą, położyć na grzankach, doprawić solą i pieprzem.

Na wierzchu grzanek ułożyć jajka w koszulkach, posypać płatkami chili.

 

W wersji dla mięsożerców łososia proponujemy zastąpić plastrami usmażonego bekonu.

 

Smacznego!