Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wedle uznania, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, ulubioną przyprawą do drobiu. Mięso można odstawić na parę godz. do lodówki lub od razu wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć do garnka.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min. Przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem, zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu ok. 15 min.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem.