Penne z kurczakiem i szpinakiem

 czas przygotowania 30 minut

Składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
sól i pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do drobiu
450 g szpinaku w liściach użyłam mrożonego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
700 g passaty pomidorowej z czosnkiem
2-3 łyżki oleju do smażenia
500 g makaronu penne

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wedle uznania, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, ulubioną przyprawą do drobiu. Mięso można odstawić na parę godz. do lodówki lub od razu wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć do garnka.


Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dosłownie 2 min. Przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem, zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu ok. 15 min.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.


Podawać z ugotowanym makaronem.