Tarta kawowa

8 porcji / czas przygotowania 120 minut

Składniki:

Spód:
100 g daktyli 
70 g mąki migdałowej
20 g mąki kokosowej
50 g wiórek kokosowych
60 ml syropu waniliowego

Masa:
300 g mleka kokosowego
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
30 g ksylitolu
40 ml Espresso
1 laska wanilii
40 g czekolady gorzkiej
70 ml  śmietanki roślinnej

Sposób przygotowania

Daktyle moczymy w gorącej wodzie i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.

Masę daktylową łączymy z mąką migdałową, kokosową oraz wiórkami kokosowymi, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do formy na tartę o średnicy 28 cm, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Masa.

Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji zawartej na opakowaniu, ugotowaną kaszę łączymy ze śmietanką roślinną, espresso, oraz ziarnami wanilii i blendujemy na gładką masę. Masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Z mleka kokosowego odlewamy wodę, zostawiając masę kokosową. Masę kokosową wraz z ksylitolem ubijamy na sztywno, jak bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Schłodzoną masę jaglaną przekładamy na gotowy spód do tarty, następnie na kaszę przekładamy schłodzone ubite mleko kokosowe.

Na górę tarty ścieramy czekoladę, do dekoracji możemy użyć karmelizowanych orzechów włoskich, suszonej żurawiny lub daktyli.