Przygotować wcześniej składniki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Na dno wyłożyć kruche ciasteczka pokruszone w mikserze i wymieszane z masłem.
Ser miksować w na średnich obrotach przez 3-5 minut. Dodać utarte wcześniej z cukrem żółtka. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem waniliowym, następnie połączyć je z serem i żółtkami, delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Dodać mąkę ziemniaczaną.
Przyrządzoną w ten sposób masę wylać na przygotowany wcześniej spód.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do głębokiej blachy do pieczenia. Całość postawić na środkowej kratce w piekarniku i wlać na blachę wrzątek do wysokości 2,5-3 cm. Piec przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić.
Wyjąć formę z wody i odwinąć z folii, postawić na kratce, całkowicie ostudzić i odparować.