Kruche ciastka 

2-3 blaszki/ czas przygotowania 90 minut

Składniki:

 

250 g mąki pszennej uniwersalnej  

190 g ziemnego masła

90 g cukru pudru  

1 żółtko średniego jajka

 

 

Sposób przygotowania

Połącz ze sobą wszystkie składniki czyli:   mąkę, zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier puder oraz żółtko.

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego, najlepiej zrobić to sprawnie aby składniki nie nabrały temperatury. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i zostaw w lodówce na dwie godziny lub w zamrażarce do schłodzenia.

Dobrze schłodzone ciasto wystarczy partiami rozwałkować do grubości 5-6 mm, wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 185 stopni ( w uprzednio rozgrzanym piekarniku). Ciastka pieczemy 12/14 minut, do lekkiego zarumienienia.


Do zdobienia można używać lukru, kolorowych posypek, czekoladowych dropsów i tematycznych cukrowych ozdób.