Rozpuść galaretkę truskawkową we wrzącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie rozlej ją do salaterek lub szerokich szklanek. Możesz schłodzić galaretkę w przechylonych szklankach aby nadać Twoim deserom niecodziennego kształtu oraz dodać małe kawałki owoców do galaretki. Pamiętaj, że do galaretki nie dodaje się kiwi oraz ananasa owoce te sprawiają, że galaretka nie tężeje.
Teraz należy odstawić galaretki do lodówki aby stężały.
Rozpuść kolejną jasną galaretkę i pozostaw do ostudzenia.
Następnie ubij schłodzoną śmietankę mikserem, najlepiej korzystając z wysokiego naczynia. Do śmietanki można dodać łyżeczkę cukru pudru. Ubijaj do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło.
Tak przygotowaną śmietankę dodawaj porcjami do schłodzonej galaretki.
Całość wymieszaj przy użyciu szpatułki lub ewentualnie użyj miksera na najniższych obrotach. Dodaj od razu po przygotowaniu do schłodzonych już galaretek. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Schłodzony deser dekoruj owocami oraz bitą śmietaną.
Gotowe!