Duszone jabłka z orzechowymi kamykami

4 porcji / czas przygotowania 60 minut

Składniki:

4 jabłka szara reneta
200 g jabłek prażonych Fine Life
2 cytryny
150 g cukru
60 g masła
40 g kamyków orzechowych Fine Life
cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Na lekko rozgrzanym maśle skarmelizować 50 g cukru. Dodać kamyki orzechowe i sok z cytryny. Po chwili dorzucić cynamon oraz prażone jabłka. Dusić wszystko kilka minut, do momentu aż odparuje nadmiar płynu.

Umytym jabłkom ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę (tyle aby zanurzyć 4 obrane jabłka) dodać 100 g cukru oraz wyciśnięty sok z dwóch cytryn a następnie zagotować. Postaw na ogniu i podgrzewaj, aż zgęstnieje - uwaga: nie wolno zagotować! Po wystygnięciu przełóż do żaroodpornych foremek, przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Dodać owoce i gotować ok. 5 min w tak przygotowanym syropie.

Gotowe jabłka wypełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem, udekorować bitą śmietaną.