Placki bananowe z cukrem pudrem

12-16 porcji / czas przygotowania 10 minut

Składniki:

2 małe banany lub 1 duży

230 ml mleka (około 210 g)

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

2 płaskie łyżki cukru pudru

szczypta cynamonu


Dodatkowo:

1-2 łyżki oleju do smażenia

ulubiona konfitura, krem czekoladowy lub świeże owoce

Sposób przygotowania

 1. Przygotowanie ciasta

Banany obierz, przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj jajko i wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

2. Smażenie placków

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju nakładaj po łyżce ciasta, formując małe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste.

3. Podanie

Gotowe placuszki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie posyp cukrem pudrem dla słodkiego wykończenia.

Smacznego!