Naleśniki z prażonymi jabłkami

10 naleśników / czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 210 g
3 średnie jajka
szklanka ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
pół kostki roztopionego masła - 100 g
łyżka cukru


Składniki na prażone jabłka:

3 średnie jabłka - 700 g
łyżka masła
pół łyżeczki nasion wanilii

Składniki na posypkę:
łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru drobnego

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wlej ciepłą wodę i mleko, a następnie mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.  

W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka oraz nasiona wanilii. Praż na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż owoce zmiękną i delikatnie się skarmelizują.  

Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik nadziewaj ciepłymi prażonymi jabłkami, składaj w trójkąty lub rulony i posyp mieszanką cynamonu z cukrem. Podawaj na ciepło.

Smacznego!