Mazurek wielkanocny z bakaliami

12-16 porcji / czas przygotowania 90 minut

Składniki:

Spód:

170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego i twardego masła
2 żółtka

Dodatkowo:

5 łyżek powideł śliwkowych
około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy włoskie lub rodzynki i orzechy laskowe lub nerkowce i suszona żurawina lum obrane migdały i suszone morele lub suszone figi, daktyle
polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
opcjonalnie wiórki czekoladowe

Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm

 

Sposób przygotowania

1. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło.
2. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.
3. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
4. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier.
5. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Dekoracja

Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową i ewentualnie wiórkami z czekolady.

Smacznego!