1. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło.
2. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.
3. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
4. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier.
5. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dekoracja
Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową i ewentualnie wiórkami z czekolady.
Smacznego!