Nie trzeba być szefem kuchni, aby olśnić innych swoimi umiejętnościami. Rolada z kaczki to pierwszy krok do wzniesienia się na swoje kulinarne wyżyny.

180 min
4
Trudny

Sposób przygotowania

Kaszę prażymy w pustym garnku przez ok. minutę, a następnie dolewamy wody (ok 400 ml) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie dodajemy śliwki i szczyptę soli.
Trybujemy kaczkę.
Faszerujemy mięso kaszą ze śliwką.
Zawijamy kaczkę w roladę i wiążemy sznurkiem.
Dodajemy pomarańczę, marchew, liście laurowe, cynamon, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą (ok.100 ml). Dodajemy sól (2-3 szczypty).
Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni.
Nektarynki smażymy na patelni wraz z cukrem trzcinowym i czerwonym winem na średnim ogniu (6-10 minut).
Posypujemy pieprzem.
Serwujemy.
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy