Spodziewasz się wizyty gości, ale nie wiesz co przygotować im na deser? Panna cotta ze śliwkowym dressingiem to klasyk prostu z Włoch, który jest w stanie przygotować każdy w swojej własnej, domowej kuchni.

60 min
4
Średni

Sposób przygotowania

Należy połączyć wszystkie składniki (oprócz żelatyny) i doprowadzić do temperatury 95 stopni, którą przez 5 minut należy utrzymać.
Studzimy aby otrzymać temperaturę pokojową po czym dodajemy żelatynę.
Mieszamy, przecedzamy, zalewamy przygotowane wcześniej foremki.
Przygotowaną zawartość wstawiamy do lodówki na 4 – 6 godz.
Ze śliwek wyjmujemy pestki i przecinamy na pół.
Wkładając do rondla zalewamy czerwonym winem. Dodajemy cukier, anyż, kardamon, pieprz ziarnisty.
Dusimy bez przykrycia ok. 10 – 12 minut na średnim ogniu i na koniec przekładamy do wcześniej przygotowanego zimnego naczynia.
Gdy wino stanie się zbyt wodniste należy zredukować do konsystencji syropu.
Na chwilę wkładamy foremki do wrzątku.
Serwujemy!
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy