120 min
2
Trudny

Sposób przygotowania

Gotujemy ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie i studzimy.
Robiąc gnocchi staramy się zachować proporcje: 75% ziemniaków, 25% mąki.
Łączymy w misce ziemniaki, jajo, mąkę, pieprz i sól w jednolita masę.
Rolujemy i wycinamy gnocchi.
Obieramy dynię, oczyszczamy ja z pestek i kroimy na nieregularne kawałki.
Wykładamy dynią blachę do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinach i posypujemy świeżym rozmarynem.
Pieczemy przez 30 – 40 minut w temperaturze 160 -180 - stopni.
Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy gnocchi, gotujemy je 2-3 minuty aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Na koniec dodajemy świeżą bazylię.
Na patelnię, w szybkim tempie wrzucamy gnocchi, dynię, masło, po 1 minucie dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę.
Łączenie składników powinno trwać nie dłużej niż kilka minut (3-4).
Na koniec dodajemy do tego świeżą bazylię.
Poprzedni krok
Następny krok

Zobacz również inne przepisy